
Υπάρχει Παθητικό Άτμισμα; Όλα Όσα Πρέπει να Ξέρετε
Share
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει γίνει τα τελευταία χρόνια μια δημοφιλής επιλογή για όσους θέλουν να μειώσουν ή να σταματήσουν το κάπνισμα. Ωστόσο, ένα σημαντικό ερώτημα που απασχολεί πολλούς είναι αν υπάρχει παθητικό άτμισμα και αν αυτό είναι επικίνδυνο για τους γύρω. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε τι ακριβώς περιέχει ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου και αν πρέπει να ανησυχούμε για την επίδρασή του σε μη ατμιστές.
Τι Είναι το Παθητικό Άτμισμα;
Όπως και με το παραδοσιακό κάπνισμα, έτσι και στο άτμισμα, όταν κάποιος εκπνέει τον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αυτός απελευθερώνεται στον αέρα και μπορεί να τον εισπνεύσουν οι γύρω. Αυτή η έμμεση έκθεση ονομάζεται παθητικό άτμισμα.
Η βασική διαφορά σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο είναι ότι δεν υπάρχει καύση, άρα δεν απελευθερώνονται πίσσα και μονοξείδιο του άνθρακα. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ατμός είναι εντελώς ακίνδυνος.
Τι Περιέχει ο Ατμός του Ηλεκτρονικού Τσιγάρου;
Ο ατμός που παράγεται από το ηλεκτρονικό τσιγάρο και εκπνέεται στον αέρα περιέχει:
- Προπυλενογλυκόλη (PG) και φυτική γλυκερίνη (VG), τα βασικά συστατικά του υγρού.
- Νικοτίνη (ανάλογα με το υγρό που χρησιμοποιείται).
- Αρωματικές ουσίες.
Είναι Επικίνδυνο το Παθητικό Άτμισμα;
Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι το παθητικό άτμισμα είναι σαφώς λιγότερο βλαβερό από το παθητικό κάπνισμα. Ωστόσο, δεν είναι τελείως ακίνδυνο.Η έκθεση σε νικοτίνη και σε άλλες ουσίες, ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα, μπορεί να επηρεάσει:
Μικρά παιδιά και βρέφη.
Έγκυες γυναίκες.
Άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή αλλεργίες.
Για αυτόν τον λόγο, πολλοί ειδικοί συστήνουν να μην ατμίζουμε σε κλειστούς χώρους όταν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι, ιδιαίτερα ευάλωτοι.
Τι Λέει η Νομοθεσία για το Άτμισμα σε Δημόσιους Χώρους;
Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το άτμισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους απαγορεύεται, ακριβώς για την προστασία των μη ατμιστών. Ειδικά σε χώρους όπως σχολεία, νοσοκομεία, μέσα μεταφοράς, ισχύουν αυστηροί κανόνες, όπως και για το παραδοσιακό κάπνισμα.
Το άτμισμα μπορεί να είναι μια λιγότερο βλαβερή επιλογή για τους καπνιστές, αλλά οφείλουμε να προστατεύουμε και όσους δεν ατμίζουν.